Kirjautuminen

Share

Helsingin Longinojalle avataan taimenten elämästä kertova luontopolku perjantaina 26.10. klo 14. Longinoja on osa Helsingin monipuolista puroverkostoa, Vantaanjoen ensimmäinen sivuhaara.

Longinoja kiemurtelee Koillis-Helsingissä Tapanilasta Malmille ja laskee Savelan kautta Vantaanjokeen. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura Skes ry on kunnostanut Longinojaa puroaktiivi Juha Salosen johdolla jo 17 vuotta. Kaupunki toimittaa kunnostajille kiviä ja kutusoraa kunnostustöitä varten.

Nyt oja on iloisesti soliseva puro

Talkookunnostuksilla on saatu turvattua Suomenlahden uhanalaisen taimenen luontainen lisääntyminen Helsingissä huipputuloksin. Puron varteen avataan Helsingin ensimmäinen taimenista kertova luontopolku, joka on tehty puroaktiivien ja kaupunkiympäristön yhteistyönä.

Kahden kilometrin mittaisella luontopolulla Malmilta Savelaan on pääopastaulut molemmissa päissä ja 14 kohdetaulua. Ensi keväänä Vantaanjoen päähän rakennetaan vielä polun eväidensyöntipaikka. Luontopolku kertoo mielenkiintoisella tavalla uhanalaisesta taimenesta sekä kaupunkipuron luonnosta ja sen suojelusta.

Polun tekstisisältö on saatu puroaktiiveilta

Sen on jalostanut luontopolun muotoon Graafinen maanpiiri Oy, kuvittajana Seppo Leinonen ja tekstin jalostajana Auli Kilpeläinen. Visuaaliset taulut auttavat huumorin sävyttämin keinoin ymmärtämään puroluonnon ja taimenten tärkeyden.

Longinoja -aktiivien ahkeran tiedotuksen ansiosta puro onkin jo aikamoinen hittiretkikohde juuri nyt, kun on vaelluskalojen kutuaika. Kutu ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen ja kestää yleensä muutaman viikon. Hämärässä joenvarsi pilkuttuu taskulappujen valokeiloista, kun taimenia bongaillaan. Kalat voivat olla jopa 90 cm mittaisia ja niitä voi nähdä runsaasti. Taimenia voi nähdä myös päiväsaikaan, mutta iltahämärissä ne ovat aktiivisimmillaan. Kudun tarkkailusta on tullut niin suosittua toimintaa, että kaupunki tarjoaa retkeilijöille siirrettävät käymälät polun varrelle sesongin ajaksi.

Uhanalaisten taimenten kalastaminen on kielletty

Koska jotkut uhmaavat kieltoa helpon saaliin toivossa, turvaavat puroaktiivit taimenten kutupuuhat valvomalla puron varrella kudun aikana. Kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki avaa luontopolun. Hauen lisäksi myös taimenet ovat hänen kavereitaan. Avajaisissa on tarjolla pientä retkievästä. Puroaktiivit ovat paikalla ja neuvovat, miten taimenia kannattaa bongata.

Juha Salosen opastamat kävelyt Longinojalla ovat
• pe 26.10 klo 18
• ke 31.10. klo 18

Kävelyille on vapaa pääsy. Lähtöpaikka on Haaga-Helian P-paikka, Latokartanontie 12

Lisätietoja: kaupunkiympäristön projektipäällikkö Päivi Islander, p. 050 5591437
Longinoja-aktiivi Juha Salonen, p. 050 5907348

Tutustu Longinojaan:  www.longinoja.fi ja www.facebook.com/longinoja

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt