Share

Kalastusveneiden elektroniikka on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Pääosin kasvu on tullut keulasähkömoottoreiden sekä muiden apulaitteiden lisääntymisenä. Mitä enemmän elektroniikkaa käytetään, sitä kovemmalle rasitukselle akut joutuvat. Akun käyttöikä on taas suoraan liitännäinen siihen miten sitä ladataan.

Kalastajissa on niitä, joilla on useita akkuja veneessään sekä niitä, joille riittää vain yksi, tehokas yli 100 ampeerin akku. Vaikka perämoottoreiden laturit lataavatkin akkuja aina päällä ollessaan, eivät paljon sähkömoottoria tai muuta elektroniikkaa käyttävän kalastajan akut juurikaan ehdi latautua kalastuspäivän aikana koska perämoottoria käytetään vain siirtymiin.

Kylmäkäynnistys vaatii virtaa

Mitä pidemmälle syksy etenee, sitä enemmän virtaa tarvitaan sekä perämoottorin starttimoottorille että ruiskutuksen ja muun moottorinohjauksen elektroniikalle. Mikäli akku on päässyt heikkoon kuntoon, moottori voi käydä, mutta ruiskutuselektroniikka ei pysy perässä.

Akkulatureissa huima kehitys

Nykyaikaiset älylaturit ovat kosteussuojattuja (IP65) ja niissä on suojaus myös oikosulkua varten. Niille on mahdollista tehdä kaikki kytkennät väärin ilman, että mitään vaarallista tapahtuu. Älylaturit pulssilataavat akun, jolloin akun elinikä pitenee ja ne lataavat vain tarvittaessa, muun ajan ne voidaan pitää kytkettynä ylläpitoa varten.

LTC:n älylaturissa yhdistyy edullisuus ja käytettävyys

Maritimin valikoimista löytyvä IP65-suojattu LTC:n älylaturi soveltuu kalastusveneen akkujen lataamiseen ja niiden ylläpitoon loistavasti. 89 euron hintaisella laturilla on mahdollista ladata niin perinteisiä lyijyakkuja kuin usein kalastusveneissä keulasähkömoottorin kaverina käytettäviä AGM-akkujakin. Käyttöjännite on 200-230 V ja se soveltuu 12 V –järjestelmiin.

LTC:n laturin mukana tulevat puristusliittimet (musta miinus, punainen plus), jotka kiinnittyvät helposti napoihin ja joiden avulla laturi voidaan kytkeä päälle ja pois. Lähiaikoina myyntipaketista löytyy myös Ctekeistä tuttu pikaliitin johdolla kiinteästi akkuun kytkettäväksi.

LTC:n käyttö on äärimmäisen yksinkertaista

Pistoke kiinni (laiturissa oleviin latauspisteisiin tarvitaan usein maasähkökaapelin adapteri) ja MODE-näppäintä painamalla valitaan kulloinenkin tarvittava käyttötila. Voit valita hitaan tai nopean latauksen. Laite ilmoittaa milloin akku on täynnä ja kertoo akun jännitteen. Mahdolliselle latausvirheelle on myös oma symbolinsa.

LTC lataa varsin maltillisella 8 ampeerin teholla, jolla kalastusveneissä yleinen 75 ampeerin Optima Blue Top pysyy hyvässä kunnossa. Yön yli ladatessa voi olla varma, että tasaista akkutehoa riittää taas seuraavaan päivään.

Laturin kulmissa on myös kiinnityskorvakkeet, joiden avulla laturi voidaan kiinnittää myös kiinteästi veneeseen, jolloin sen voi laittaa aina päälle kalastuksen jälkeen laituriin tultua ylläpitämään akkua.

Hanki oma LTC-laturi suoraan Maritimista

http://maritimshops.fi/fi/tuote/95032896/9514101080/akkulaturi-ltc-8a/95793165/1

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt